Quantcast
Channel: Fotografiskolen » Teknikker
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7

Det du trenger å vite for å fryse bevegelser!

$
0
0

Denne artikkelen er skrevet av Arvid Bredesen fra ab-naturfoto. Bredesen holdt et foredag om dette i vår i regi av Hitra Fotoklubb. Vi takker han for et den flotte artikkelen som handler om det du trenger å vite for å fryse bevegelser.

Du må tenke over følgende: lukkertid, blenderåpning, ISO-verdi, fokusering og kameravinkel.

Mange kameraer, både kompaktkameraer og speilreflekskameraer, har en helautomatisk funksjon for action-/sportsbilder – symbolet er en løpende person. Dersom du er tilhenger av Remas slagord (Det enkleste er det beste!), bruker du denne. Men vil du selv ha kontroll over kameraet ditt, må du lære deg noen grunnleggende innstillinger.

Lukkertid

Lukkeren bestemmer hvor mye lys du slipper inn på brikken/filmen når du fotograferer. Ved lang lukkertid (f.eks 1 sek) eksponeres brikken/filmen for mye lys, mens ved korte lukkertider (f.eks 1/500 sek) slippes det inn lite lys.

For å fryse bevegelser, må du ha lukkertider ned i 1/500 sek eller kortere. Det kreves en del lys for å få til dette, så fotografering ute i mørketida eller fotografering inne, er et dårlig utgangspunkt. Men du kan gjøre noen innstillinger i kameraet for å øke sjansene dine til å lykkes.

Blenderåpning

Du kan også justere på blenderåpningen for å bestemme mengden lys du vil ha på brikken/filmen. Blenderen finnes i objektivet, og blenderverdien forteller oss hvor mye lys som slippes gjennom.

Et lavt blendertall (som f.eks 2 og 2,8) vil gi stor lysåpning og slipper inn mye lys.  Dybdeskarpheten vil bli dårlig, bakgrunnen blir slørete og diffus.

Et høyt blendertall (som f.eks 16 og 22) vil gi liten lysåpning og slipper inn lite lys. Du får god dybdeskarphet.

Når du skal fryse bevegelser, vil man ofte prøve å slippe inn mest mulig lys – altså velger man et lavest mulig blendertall. Dybdeskarpheten på slike bilder er sjelden viktig, så bakgrunnen kan godt være diffus for å framheve hovedmotivet.

Et objektiv med stor lysåpning er ofte dyrt og blir ei drøy investering for en hobbyfotograf. I dårlige lysforhold er ofte lysstyrken til objektivet avgjørende for å kunne fryse bevegelser. Men en tredje mulig het er å gjøre innstillinger på kameraets ISO-verdi.

ISO-verdi

For de som har fotografert med film, er begrepet ISO kjent. Man kunne velge filmtype med ulik ISO-verdi (lysfølsomhet) til forskjellige typer fotografering. Til badeferie i hardt sollys i Syden brukte man gjerne film med ISO på 100, mens til konsertfotografering på kveldstid var kanskje en film med ISO på 800 mest egnet.

På digitale kameraer kan man også stille inn ISO-verdien for å regulere lysfølsomheten. Her må man ha som hovedregel at lavest mulig ISO-verdi gir de skarpeste bildene. For høye ISO-verdier vil gi støy i form av kornete struktur på bildene. Du må selv sjekke ut hvilke ISO-verdier som gir akseptable bilder på ditt kamera, da dette varierer mye fra modell og type bildebrikke. Et lite eksempel: Tor kan ta meget gode bilder med ISO-verdi på 1600 på sitt Nikon D90, mens jeg har sjelden kan gå over ISO 400 for å få gode bilder på mitt Canon EOS 400 D.

Men må du kompensere dårlig lys med å øke ISO-verdien, så gjør du det som siste utvei. Prøv deg fram fra laveste ISO-verdi og oppover.

Fokusering

Å treffe med fokus er også viktig for å få et vellykka ”fryst” bilde. Noen objektiver har lynrask autofokus, andre er tregere. Situasjonen avgjør hvordan vi skal løse fokusering ved slik fotografering.

EKS 1:

Du skal fotografere veslejenta som kommer løpende mot deg. Her er det som regel greit å bruke autofokus, gjerne med hovedfokus på hodet.

EKS 2:

Du skal fotografere poden som skal hoppe på ski. Her ville jeg ha låst ett bestemt fokuspunkt på kameraet. På forhånd ville jeg ha fokusert på hoppkanten, låst fokuset og fokusert like over/framfor hoppet. Så kan poden sette utfor… For å låse autofokus, kan du enklest holde utløserknappen halvveis nede og flytte kameraet dit motivet dukker opp. De fleste kameraer har også en egen knapp til å låse autofokus, eller du kan stille inn manuell fokus.

Kameravinkel

Du må være litt kreativ ved valg av kameravinkel etter situasjon og motiv du skal fotografere. Lyset er viktig når du skal fryse bilder, så sørg for at lyset kommer inn på motivet. Skal du fotografere poden nevnt ovenfor, vil resultatet ganske sikkert bli best om du inntar en lav kameravinkel og får mye luft under hopperen. Det samme gjelder f.eks ved trampolinehopping. Skal du fotografere noen/noe som løper eller flyr bortover, er det lurt å ha mye ”luft” foran motivet i fartsretningen. Bildet blir ødelagt dersom det ser ut som personen, dyret eller fuglen skal kræsje med bilderamma!

Tips og råd

Når man skal prøve å fryse motiver, kan det være lurt å sette opp kameraet på innstillingen ”lukkerprioritert automatikk” – symbolisert ved T, TV på dreiehjulet på kameraet. Da kan du stille inn en fast lukkertid (min 1/500 sek), så vil automatikken hjelpe deg med resten.

Det kan være lurt å bruke serieopptak (knapp markert med 3 ”bilder” oppå hverandre) når du skal fryse et motiv i bevegelse. De fleste digitale speilreflekskameraer klarer å ta min 3 bilder i sekundet i serieopptak, og ved å bruke denne innstillingen øker sjansene dine for et blinkskudd betraktelig!

Noen ganger kan det være like flott å få til uskarphet på deler av motivet for å synliggjøre bevegelse. Skal du få noen til å løpe fort – i alle fall skape en illusjon om stor fart dersom undertegnede er motivet – kan det være lurt å bruke litt langsommere lukkertider for å skape uskarphet i beina. Prøv deg fram!



Eksempelbilder

Alt du trenger å vite for å fryse bevegelser!
Stokkand med flaksende vinger: Her har jeg brukt lukkertid på 1/1000 sek. Vi ser at vingene fortsatt er noe uskarpe.

Alt du trenger å vite for å fryse bevegelser!
Humle i farta: Her har jeg brukt lukkertid på 1/3200 sek. Likevel kan vi knapt ane vingene til humla – dvs si at disse må slå i en ekstrem hurtig takt!


Løpende oter: Dette bildet er tatt under dårlige lysforhold tidlig på morgenen. Antar at lukkertiden ligger på ca 1/200 sek. Oteren er forholdsvis skarp i hodepartiet (der jeg fokuserte), mens beina er uskarpe. Dette er med på å skape en illusjon om fart.

Alt du trenger å vite for å fryse bevegelser!
Hegre i flukt: Her har jeg brukt nokså stor blender (pga extenderen), men den skarpe kveldssola gir likevel nok lys. ISO 400 gir noe støy i bildet, lukkertiden på 1/500 sek holder nesten til å gjengi de trege vingeslagene til hegren uten bevegelsesuskarphet.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 7

Latest Images

Trending Articles


Lun og usjenert terrasse med plassbygde blomsterkasser og benker


QUIZ: Sitat fra eiendomsmegler eller noe dritt vi fant på?


Targiniq vs oxycontin


Sovevogner i Europa


Vikaune fabrikker til Sveberg


Neste generasjon Avicii?


Fargesjefens sjarmerende leilighet


Rom i bofellesskap, Markveien 50, Oslo (27.10.18)


Heklet grytekluter i bølgemønster.


Ønske reprise om Carl Larsson och hans fru!